Arbetsshorts på jobbet

      Kommentarer inaktiverade för Arbetsshorts på jobbet

När värmen böljar in över vårt land byts vinterkläder mot sommarkläder; lättare och tunnare jackor, kortare byxor eller kjolar. De flesta hyllar värmen när den kommer, men kanske inte alla kan kasta av sig kläderna hur dom vill. Det beror nog lite på vad du arbetar med och vad det finns för klädkod på jobbet. Det har debatterats under många år om arbetsshorts och om när och var dessa får användas. således också kortare kjolar och klänningar. Ibland är det kanske inte läge att klä sig i dessa plagg, inte när du är på jobbet i alla fall. Hur och var får du då använda shorts eller kjol? Du ska alltid kontrollera med ditt företag om det finns någon särskild klädkod. Det brukar gälla om du arbetar inom vården, restaurangbranschen, kanske som lärare eller inom andra branscher där det kanske finns uniform som klädkod.

Arbetsshorts eller kjol

Ibland kan arbetsshorts eller lättare klädsel inte vara passande då det kanske inte är läge för kroppskontakt eller beröring. Inte alla tycker om att få ett hårigt ben mot sin kropp, eller en hårig arm över sitt ansikte hos till exempel tandläkaren (har råkat ut för detta själv nämligen). Jag tycker var och en har rätten att själv bestämma vems hud som ska få vidröra min egen. En bra regel kan vara att alla kläder ska räcka ner över knäna åtminstone. Finns det en uttalad regel om klädkod så måste du följa den men annars är det fritt fram med både kjol, arbetsshorts och linne eller kortärmat.

Anständighet eller respekt

Om företaget har en klädkod så handlar det inte bara om anständighet utan mer om respekt mellan kollegorna och framförallt mellan de anställda och kunder. Om du arbetar nära andra människor, då klär du snarare på dig än av dig, av respekt till människorna i din omgivning. Det kan vara att du blir svettig och tar av dig på överkroppen för att sedan kliva på en buss och sätta dig ned jämte någon som kanske inte alls uppskattar din nakenhet. Odören går ju inte att göra något åt tyvärr men många tycker det är lite obehagligt med människor som går runt halvnakna i affärer eller i lokaltrafiken.

Att visa rumpan i ett par mini-shorts är inte heller att rekommendera i ditt yrke, hellre ett par långbyxor eller en längre kjol. Alternativt ett par arbetsshorts som går lite längre ner mot knät.